Aktuális információk

Tisztelt Hallgatók!

Az Orvosi Biológiai Intézet üdvözli az elsőéves hallgatókat!
A Sejtbiológia és molekuláris genetika főkollégium mellett, intézetünk a következő, kötelezően választható kurzusokat kínálja:
A molekuláris biológia alapjai: A biológia oktatás színvonala középiskolánként nagy különbségeket mutat és a hallgatók biológiai érdeklődése sem egyforma. Ez a kurzus azoknak szól, akiknek várhatóan gondjaik lesznek a főkollégium anyagával, vagy akik ismétlés gyanánt, szívesen meghallgatják az előadások fontosabb részeit más oktatók prezentációjában. Ezeken az órákon a tananyag legfontosabb részeit fogjuk – rendszerint, interaktív módon - részletesen megbeszélni. A kurzusnak az a célja az, hogy a lehető legkevesebb számú hallgató bukjon meg a főkollégium anyagából. Ebből a tárgyból a vizsga - a főkollégiumhoz hasonlóan - írásban lesz, de könnyített kérdésekkel.
A molekuláris biológia határai: A molekuláris biológia tudománya rohamosan fejlődik és mind nagyobb szerepet kap az orvostudományban és a gyógyításban. Egyre nagyobb teljesítményű diagnosztikai eljárások segítik az orvosokat és a klinikai gyakorlatban új távlatokat nyit meg a rekombináns DNS technológia, a gén- ill. őssejt terápia. Ilyen izgalmas témákról, új felfedezésekről szól ez a kurzus az érdeklődő hallgatóknak. Ezen a kurzuson számos vendégelőadót is meghallgathatnak, akik hazai vagy külföldi egyetemeken, kutatóintézetekben dolgoznak valamilyen érdekes terület specialistájaként.
Genetikai analízis: Míg a Molekuláris biológiai Határai a legfontosabb biológiai eredményekkel foglalkozik, e tárgy keretén belül a molekuláris biológia és a modern orvostudomány eredményeit tárgyaljuk meghívott előadók által.
Fejlődésgenetika: ez a kurzus az egyedfejlődés genetikai alapjait tárgyalja.
Orvosi molekuláris biológia és genomika: ez a klinikai blokkban felvehető tárgy a molekuláris biológia orvostudományi alkalmazásairól szól az első éves anyagtól magasabb szinten.
A főkollégium (és a válaszható kurzusok egyes előadásainak) anyagát letölthető, nyomtatható formában a tanév során a Coospace-ről és az Intézet honlapjáról tölthetik majd le.
A tanulmányaikhoz sok sikert kíván az Orvosi Biológiai Intézet nevében: Boldogkői Zsolt