Napidíj 

"Az ember nemcsak a csillagokon tud úrrá lenni, de a gyomrán is.
Ha nem éhes."
(Kiskõrösi Csoma)

A Napidíj, a Nobel-díjhoz hasonlóan egy nagy tudósnak állít emléket. Napier, a nagy francia matematikus hagyatéka 1907. március 25. óta sok-sok boldog, utazni vágyó ember életének, ha csak néhány napra is, de részesévé vált.
Napier hagyatéka Alfrédével szemben szerény. Nemcsak azért, mert a nagy tudós templom egereként élt, koldusként halt meg és semmiféle vagyonra se tett szert, dc azért is, mert sokkal több embert érint, mint a Nobel-díj. Demokratikusabb is, mert összehasonlíthatatlanul kevesebb megkötést tartalmaz a hagyatéki záradékban, mint a Nobel-díj. A Napier-hagyaték - a végakaratnak megfelelõen - két záradékot tartalmaz:

1. Napidíjban részesíthetõ bárki, aki utazni szándékozik (akar, szeretne, vágyik stb.).
2. Fentieknek megfelelõ személy, aki jó számolási készségrõl tesz tanúbizonyságot.
A Napier-hagyaték Intézõ Bizottsága példamutató pénzügyi fegyelemmel töretlenül õrizte meg az elmúlt hatvanhat év alatt a reábízott hagyatékot. Igaz, vagyon nem volt, amit szétoszthatnának. Nap mint nap, az csupán az adósságok kamatjainak harmincketted ezreléke. A nagy pénzügyi készségnek éppen az a szép bizonyítéka, hogy ez az összeg a hatvanhat év alatt mit sem változott.
Azt mondhatná a felületes szemlélõ, hogy a Napidíj egy olyan kategória, olyan fogalom, aminek a Tudós életéhez nincs semmi speciális köze, kapcsolata stb.
Tévedés. Igaz, hogy Napidíjban nemcsak Tudósok részesedhetnek. De a Tudós az, aki
a) szemben a külkereskedõkkel, nem!
b) sajnos!
c) abban a korban vannak, amikor már!
d) egyéb!
A Napidíj boldog birtokosainak tehát olyan életmódot kell kialakítani, ami célszerû, ugyanakkor kellemes szimbiózist teremt a Tudós és a Napidíj között. Erre számtalan, egyszerû lehetõség van. Néhány típuspélda:
A) Profilaktikus módszer (továbbiakban PM).
Például:
Indulás Koppenhágába hétfõn d.e. Akkor:

Vasárnap, reggeli: hideg túróscsusza
Vasárnap, tízórai: körömpörkölt, kenyér nélkül
Vasárnap, ebéd: babgulyás, sólet oldalassal, keletlen fánk
Vasárnap, uzsonna: sóletmaradék, hidegen,
Vasárnap, vacsora: töltött káposzta tarjával, mákos tészta.
Az így kiváltott gyomorrontás négy-öt napig tart, evésre gondolni sem tudunk, Napidíj elegendõ.

B) Kímélõ dietetikus módszer (továbbiakban KDM)
A KDM nem igényel semmiféle elõkezelést, csak egy minimális, kis helyen elférõ úticsomagot. Ötnapos típuscsomag tartalma mindössze:
1 doboz Albert-keksz,
1 csomag kétszersült,
2 doboz kockasajt,
1 /2 kg téliszalámi,
5 db leveskocka.
Változatos, tápláló étrendet állíthatunk össze e néhány nyersanyagból:
Például öt nap Koppenhágában:

Hétfõ:
    Reggeli*:

*(Mint ismeretes, háromféle reggelit különböztethetünk meg: angolszász, kontinentális és magyar. Az utóbbi olyan, mint a kontinentális, de nem szerepel a hotelszámlán.)

Bõséges, amit adnak. Kiflivégekkel a jamtányérka és a vajmaradék feltétlenül kimártogatandó!

    Ebéd:
Húsleves. Készítése: a fürdõszoba melegvíz-csapjából a vizet mindaddig folyatjuk, míg annak hõmérséklete a 60 fokot el nem éri. Ha nem éri el, pechünk van. Fogmosópoharunkba belehelyezünk egy leveskockát, és a fogkefe nyelével lassan kevergetve feltöltjük a meleg vízzel. Elkeverés után lélegzetvétel nélkül bevesszük.
Szalámis szendvics. Készítése: borotvakészülékünkbõl kivesszük a pengét, a téliszalámiból szelünk egy szeletet. Egy db kétszersültre helyezve fogyasztjuk (magunkat).
Desszert: 2 db Albert-keksz.
Vacsora:
1 db kockasajt. Készítése: a sajtnak eltávolítjuk burkolatát. Vízszintes helyzetben kétszersültre helyezzük, és hüvelykujjunkkal szétnyomjuk. Állva fogyasztható.
Desszert: 1 db Albert-keksz.
Kedd: (mint hétfõn)
Szerda: (mint kedden)
Csütörtök: (mint szerdán)
Péntek: (mint csütörtökön)

Mindkét alapmódszerbe, a leggondosabb körültekintés ellenére is becsusszanhat némi malõr. Ilyen például rég nem látott baráttal való találkozás. Két eset lehetséges:

a) a barát jómódú
b) a barát gyengécskén áll.
Nehéz lenne megmondani, melyik eset a nagyobb malõr. Mert ha a barát jómódú, két eset lehetséges:
a) Nagy szeretettel és szívélyességgel meghív bennünket egy méregdrága étterembe, hiszen:
1. Neki mindegy.
2. Lássuk, hogy ki õ.
3. ..................
Ilyen esetben. az étrend a Buckingham Palace és a perzsa sah színvonalán mozog. Az osztriga olyan friss, hogy nem hozzák, hanem bejön, a sajt olyan érett, hogy a maradékot nem viszik el, hanem elmegy, - a pomerániai fácán Remy Martinben van flambározva, a banánt pedig egy kocsin betolt fáról szedik.
Nincs az a tudós, aki egy ilyen meghívást ne viszonozna. Két eset lehetséges:
a) helyszínen
b) idehaza.
(Ha idehaza, nincs semmi baj; vö. "Idegenforgalom" c. fejezet! )
Ha a helyszínen, két eset lehetséges. Mi is bedobjuk magunkat és levisszük a Hotel Interplanetaris étterembe és egyetlen elõétel megrendelésével piacra dobjuk ötnapi Napidíjunkat, majd migrént színlelve fizetünk és visszavonulunk. A jobbik megoldás megjátszani a Nagy Utazót. Például:
- Mondd, te is úgy telve vagy már ezzel a sok sznob alakkal? Én már csak azokat a kis csendes, füstös, piszkos, büdös norvég halászkocsmákat szeretem. Istenem, micsoda zsíros kenyeret lehet ott még kapni! És micsoda bort mérnek ott! Fél õre egy negyed pint! De megéri!
Barátunk száz százalék, hogy bedõl, s bár csípi a szemét a füst, facsarja orrát a bûz, el van bûvölve a romantikától. A megtakarítás tetemes.
Ha a jómódú barátban egy csepp tapintat van, akkor puszi balról, puszi jobbról, kedvesen hátba vereget és:
b) Nem hív meg bennünket sehová.
Ha a másik eset, vagyis b) változat áll elõ, s a barát gyengécskén áll, a helyzet életveszélyes. Mert akkor BIZTOS, hogy elvisz bennünket arra a méregdrága helyre, végigrendeli az étlapot és... És fizetéskor elõveszi a tárcáját, majd egy hanyag mozdulattal, kidob az asztalra egy ecuadori tízezer cruiserost és lezseren azt mondja: váltsa fel kérem. A fõpincér ilyenkor csendesen azt válaszolja, hogy majd az úr holnap a bankban felváltja, de most kér hetvennyolc guldent. Így ugrik el az ötnapi Napidíj. Ez még csak hagyján. De mutasson nekem valaki egyetlen olyan tudóst, aki egy ilyen meghívás alatt jóllakott volna!
Nyavalyát! Csipeget, piszkál, turkál, mert emészti a lelkiismeret, hogy költségekbe ver más valakit. Bezzeg a másik... Ó valószínûleg akkor kezdte el a kúrát a négynapos gyomorrontáshoz.
Elõételnek piros kaviárt rendelt, belekóstolt, majd egy mártír tekintetével lenyelt három adagot. A halételekbõl csak a Remy Martinban pácolt kecsege keltette fel az érdeklõdését. Tudósunk, részben az éhségtõl eltompulva a menü további részleteit nem is tudta követni.
Akárhogy is van, sose feledjük Napiert és számoljunk okosan. Mert ötben a tizenhat megvan hétszer is, ha nagyon muszáj.

Tartalomjegyzék    Következõ rész: Kongresszusi részvétel