Idegenforgalom
 
 
 
.,Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.
Csak a vendéget sikerüljön errõl meggyõzni."
(Dr. Spohr Helt)

 

A tudós életének szürke egyhangúságát, a kutatómunka kimerítõ feszültségét az idegenforgalom oldja fel. Persze korántsem csak és kizárólag a kikapcsolódás és szórakozás igényes eszköze, hanem a tudományos kapcsolatok szorosabbá tételének, a közvetlen eszmecserének leghatékonyabb forrása is.
Az idegenforgalom lebonyolításának számtalan lehetõsége van. Azt, hogy mit és mikor nyújtsunk szeretett vendégeinknek, mindenkor az adott szituáció határozza meg. Természetesen csak árnyalati különbségekrõl lehet szó, de éppen ezek a kis finomságok, a megfelelõ mód helyes megválasztása fûszerezi az amúgy is kellemes feladatot.
Legegyszerûbb az árnyalatokat aszerint meghatározni, hogy vendégünk honnan érkezett. Ezésez Géza gondosan kimunkált néhány példája illusztrálja a végtelen skála néhány lehetõségét:
 
 
Vendégünk állandó lakhelye:
Program:
Szeged Kézfogás
Pozsony Kézfogás + kávé
Varsó Kézfogás + kávé + vodka
Moszkva Puszi + Lánchíd brandy
Bécs Városnézés gesztenyepürével
Frankfurt am Main Halászlé, túróscsusza, 3 1/2 dl egri bikavér
London Hortobágyi palacsinta, bélszínszelet Budapest módra, vegyes rétes, 1 üveg domoszlói rizling, fekete, városnézés
New York Puszta-cocktail, libamáj zsírjában, ananásszal töltött fácán, kolozsvári töltött káposzta, lángoló palacsinta, tokaji szamorodni, fekete, városnézés

Ami a városnézést illeti, aszerint választjuk útvonalunkat, hogy

a) van kocsi, illetve
b) nincs kocsi. Ha van kocsi, vagyis az a) variáns alkalmazható, a következõ útvonalak ajánlottak:
I. Tour:
Citadella, Mátyás-templom, Halászbástya, Margitsziget, Úttörõvasút,
II. Tour:
Citadella, Mátyás-templom, Halászbástya. Margitsziget, Úttörõvasút.
III. Tour:
Citadella, Mátyás-templom, Halászbástya, Margitsziget, Úttörõvasút.
Ha nincs kocsi, legcélszerûbb a várost a Pilvax köz, Haris köz, Váci utca és Petõfi Sándor utca által határolt területen megmutatni.
A városnézésnek csak akkor van értelme, ha tartalommal telítjük. Számítanunk kell arra, hogy vendégeink számtalan kérdéssel ostromolnak bennünket. Erre alaposan fel kell készülni, mert nincs szánalmasabb dolog, mint az, ha a vendéglátó még azt sem tudja, hogy mikor épült a ........ vagy az .
Miután arra nincs semmiféle remény, hogy újra tanuljuk a magyar történelmet, hogy megtanuljuk fõvárosunk helytörténetét, hogy elsajátítsuk a képzõ- és építõmûvészet jelentõsebb fejezeteit, a felkészülés lényege a reflexek tornája. Minden kérdésre gyorsan és nagyon határozottan kell válaszolni, riposzt-szerûen, és azonnal ellenkérdést kell feltenni. Például:
- Mikor épült az Operaház?
- 1883. november 11. És a bécsit ki csinálta és mikor? Nem egy olasz építész csinálta? Nyelvem végén van a neve, na hogy is hívják?
A hatás lehengerlõ. Mert ha történetesen bécsi vendégünk van és
a) fogalma sincs, hogy ki és mikor építette az Operát. Akkor aznap már nem lesz több kérdése, csak rettegni fog a következõktõl.
b) tudja. Ebben az esetben fitogtatni fogja fantasztikus mûveltségét és elmeséli a bécsi Operaház felépítésének kimerítõ történetét. Nekünk meg csak álmélkodva hallgatni kell. Elõbb csak építészeti áltekintést nyújt, majd egyre inkább belelendül. Kezd beszélni a mûvészeti problémákról is. Karajan. Az olasz opera válsága. Scala. Világháború. Marshall-terv. Új Opera. Új Karajan. Új problémák. Az új Karajannal sem jobb. Még újabb problémák. Szerencsére világháborúk nélkül.

Híres a magyaros vendégszeretet. Ne okozzunk csalódást kedves vendégeinknek, s nyújtsunk azt és annyit, amennyit lehetõségeink megengednek. Az idegenforgalom anyagi háttere olyan részletkérdés, amire nem kell sok szót vesztegetni. Azt minden tudós könnyûszerrel biztosítani tudja. E téren is vannak árnyalati különbségek, aszerint, hogy kit és mennyi ideig látunk vendégül. Például:
 
 
Költségek fedezete

Vendéglátás napjainak száma
Népi demokratikus vendég esetében
Kapitalista vendég esetében
1
egyheti benzin
 kétheti kosztpénz
2
egyhavi benzin
 egyhavi kosztpénz
3
kétheti kosztpénz
 baráti kölcsön
4
egyhavi kosztpénz
 OTP-kölcsön
5
baráti kölcsön
 kocsieladás
6
OTP-kölcsön
 lakáscsere társbérletre
7
BETEGET JELENTENI!!!
BETEGET JELENTENI!!!

Tartalomjegyzék    Következõ rész: A Bizottság