Bejelentkezés

Mi az ATLS

Klinikánk néhány dolgozója Egyesült Államokbeli tanulmányútjai alkalmával kapcsolatba került az Advanced Trauma Life Support (ATLS) gyakorlatával és ismeretrendszerével.

Az ATLS-t posztgraduális tanfolyamok formájában oktatják sebészeknek, traumatológusoknak, idegsebészeknek, ortopédeknek, aneszteziológusoknak, mentősöknek és más diszciplinák képviselőinek, akik sérült-ellátással kapcsolatba kerülhetnek. A kurzusok célja az „aranyórában” végzendő egységesített intézeti sérült-ellátás és az életmentő és állapotstabilizáló beavatkozások elméleti és gyakorlati oktatása. Az ismeretrendszer általános elterjedésével az Egyesült Államokban sikerült a prehospitális fázis fejlesztésével a hospitalis szakra zúduló sérült-tömeget magas szinten ellátni. A sérülést követő trimodális mortalitási megoszlásnak második csúcsát célozza meg a program, tehát a korai kórházi mortalitás megelőzésére hivatott (a teljes mortalitás 30 %). A harmadik csúcs (késői kórházi mortalitás, ARDS, MOF kb. 20 %) is szignifikánsan csökkenthető a korai adekvát shock kezeléssel, diagnosztikával és megfelelő műtéti időzítéssel.

A SZTE Traumatológiai munkacsoportja 6 éve kapcsolatban áll a kurzusok szervezéséért és más országokban való meghonosításáért felelős szervezettel, az American College of Surgeons Committee on Trauma (ACS/COT)-val. Tervünk az ATLS Magyarországi elterjesztése az ACS/COT és a Magyar Traumatológus Társaság együttműködésével.

Megtörtént az első „site visit” az ATLS képviselője részéről és az ACS/COT hozzájárult, hogy Magyarországon oktatható legyen az ATLS. Ennek érdekében klinikánk négy orvosa 2002-ben, dél-Karolinában, elvégezte az ATLS student és instruktori kurzust, továbbá ketten a direktori kurzust is abszolváltuk Chicago-ban. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a tervezett kurzus végre Magyarországon is - hasonlóan más fejlett országokhoz - rendszeressé váljon.

American College of Surgeons Szegedi Tudományegyetem